CUM NE AFECTEAZĂ CORONAVIRUS PE FIECARE DINTRE NOI? CUM LUPTĂM FIECARE?

Mai mult decât un virus, o pandemie, coronavirus reprezintă o criză a personalității individuale și de grup. Frica de moarte, de foame, de suferință ne face să fim mai vulnerabili, respectiv trezește în noi cele mai mari temeri, cele mai ascunse gânduri. Cea mai mare provocare, evident după cea medicală din această situație, este aceea a înfruntării acelor gânduri ascunse și a temerilor pe care le-am acumulat în trecut și datorită acestei situații. De-a lungul anilor am încercat să ținem pasul cu dinamismul societății, cu evoluțiile tehnologice și cu un stil de viață, care în ciuda faptului că promova dezvoltarea personală nu acorda suficient timp pentru acest lucru. Ei bine, în această situație acest timp ni se acordă, dar cu o foarte mare presiune pe umeri și anume frica de virus și toate implicațiile medicale și financiare.

 

Acum stăm în casă, facem curat, ne uităm la un film, jucăm un joc de societate, povestim cu prieteni și rude despre acelaș subiect, ne uităm la știri, ba chiar alegem haine sau redecorăm dacă am apucat să ne organizăm din timp și ne place să dăm cu trafaletul. Dar de ce facem toate aceste lucruri? Să nu ne plictisim? Sau să nu avem timp să ne aprofundăm gândurile? Nici prea multă introspecție nu e bună, dar nici să nu o ignorăm de tot!
Lupta pe care fiecare dintre noi o duce cu acest virus, este lupta psihologică. Probabil cel mai dureros fapt al acestei crize, fapt care până acum 2 săptămâni nici nu îl valoram, este lipsa atingerii, lipsa îmbrățișării, lipsa unui sărut pe frunte. Este științific dovedit că o îmbrățișare crește nivelul endorfinelor, hormonul responsabil să ne alunge stresul și să ne facă să ne simțim mai bine. Ne este frică pentru noi, pentru cei din jurul nostru, iar acest lucru este unul pozitiv, deoarece depășim egocentrismul caracteristic și ne pasă din nou și de cei din jur, fie că îi cunoaștem, fie că nu. Ei bine, pe fondul tuturor acestor nevoi cum luptăm? Ceea ce este clar, este faptul că trebuie să ne identificăm aceste temeri și aceste gânduri, cauza lor și posibile moduri pentru a le rezolva, pentru ca la finalul acestei crize să fim pregătiți să înfruntăm schimbările care vor exista, de natură socială, de natură financiară și mai ales de natură psihologică. Noi vă propunem câteva activități ce le puteți insera în programul zilnic și de asemenea, realizarea unui jurnal, a unei agende, ”Caiet de sarcini emoționale” sau ”Ghidul statului în casă”. Evident că aceste activități trebuie adaptate în funcție de activitățile ce le-ai avut înainte.
1. DA, trebuie să aveți un program zilnic, chiar dacă nu ieșiți din casă! Propuneți-vă 2-3 obiective/zi pe care să le și scrieți în agendă, sarcini în casă sau obiective de la locul de muncă. Acestea trebuie să le desfășurați în timpul normal de muncă pe care l-ați avut înainte.

 

2. Schimbați-vă de pijamale, îmbrăcați-vă comod, dar nu cu același trening de casă, un tricou înflorat sau cu un mesaj comic vă va binedispune! Îngrijiți-vă de aspectul fizic zilnic!

3. Faceți exerciții fizice minim 30 de minute pe zi! Acestea cresc nivelul endorfinelor din corp oferindu-ne un suport în depășirea stresului și a asteniilor.

Toate acestea trebuie să fie după un program strict stabilit dinainte deoarece acesta vă va oferii siguranță și stabilitate. În momentul în care activitățile îți sunt notate în agendă oferă o perspectivă a zilei, o perspectivă a săptămânii, astfel planificarea îți oferă stabilitate, iar respectarea planificării te motivează și îți oferă siguranță.

 

 

 

 

 

4. Mănâncă după un program, așa cum o făceai și înainte! Nu mânca din plictiseală, este ok să ”îți faci anumite pofte”, prăjitura bunicii din copilărie, dar fără excese.

5. Acordă-ți minim 30 de minute pe zi pentru a-ți nota în jurnal fricile, emoțiile, lucrurile care te deranjează! Încearcă să identifici cauza, respectiv dacă acest lucru depinde de tine sau nu sau în ce măsură depinde de tine. Îmbunătățește situația din punctul tău de vedere. La sfârșitul fiecărei săptămâni taie peste fiecare situație pe care ai învățat să o stăpânești sau ai reușit să o depășești. Urmărește-ți progresul și fi mândru de fiecare reușită!

Ex 1: nu îmi place să stau în casă! Cauza: coronavirus; de ce nu îmi place să stau în casă? Deoarece mă plictisesc, simt că mă sufoc, acum trebuia să fiu la muncă câștigând un contract foarte bun, iar datorită acestei situații totul este blocat pentru moment. Cum pot să îmi îmbunătățesc situația? Situația job-ului nu depinde exclusiv de mine, dar eu pot să pregătesc în avans anumite sarcini care vor ușura dobândirea acelui obiectiv pentru a câștiga un confort psihologic. Cum mă afectează această situație depinde exclusiv de mine, iar eu trebuie să privesc lucrurile cât mai pozitiv posibil, așadar îmi voi dezvolta sau redobândi hobby-urile, cum ar fi acela de a picta, de a citi sau de ce nu, mă voi odihni. Din punct de vedere profesional mă pot dezvolta, actualizându-mi informațiile, perfecționându-mi diverse atribuții.
Ex 2: îmi este frică pentru bunica mea deoarece este diabetică, cardiacă și în ultimul timp se simte tot mai rău fiind stresată. Cauza: starea de sănătate a bunicii. De ce mă afectează? Deoarece o iubesc și îmi doresc să se simtă mai bine. Pot eu să influențez această situație? Nu din punct de vedere medical, dar din punct de vedere psihologic pot. Încerc să identific soluții medicale solicitând sfatul medicului de familie sau a medicului specialist, iar dacă este imperios necesar voi programa un consult de specialitate sau analize amănunțite. În rest, voi încerca să-i ofer sprijin emoțional, vorbind despre diverse amintiri, despre rețete culinare, despre aventuri din tinerețe și nu voi uita de fiecare dată să-i spun cât de mult o iubesc și o apreciez.
Iar exemplele pot continua, de la faptul că ți-a fost amânată nunta sau ți-ai pierdut afacerea, până la faptul că o rudă este infectată.
Această criză ne-a prins pe mulți dintre noi nepregătiți sau chiar în desfășurare incipientă cu diverse proiecte sau planuri de viitor. Este devastator să vezi cum munca ta fizica și psihică de un an, doi se năruie în 2 săptămâni. Dar acest lucru trebuie manageriat în așa fel încât să limiteze pierderile materiale, dar mai ales spirituale, pentru ca acestea să genereze în viitor diverse câștiguri.

6. Notează în jurnal aspectele care îți plac la tine, prin care consideri că te diferențiezi de ceilalți, dar mai ales notează lucruri pe care dorești să le dezvolți. În această perioadă foarte mulți traineri oferă cursuri online gratuite sau la un preț mult mai redus, profită de ele!

7. Informează-te din surse sigure, citind sau urmărind știri maxim o oră pe zi. Evită să te încarci cu foarte multă informație negativă sau cu un impact emoțional foarte mare. Știm cu toții până în momentul de față implicațiile medicale alea acestui virus și toată suferința pacienților, aparținătorilor și a tuturor din prima linie. Noi îi ajutăm stând în casă, iar dacă ne vom încărca cu toată acea emoție negativă, s-ar putea să fim mult prea afectați și să avem nevoie de ajutor de specialitate.

8. Bucură-te de timpul tău, de timpul celor dragi, de timpul petrecut alături de ei!
Timpul nu poate fi pus pe stop, nu poate să fie ținut în casă, el se scurge în continuare, iar noi trebuie să-l folosim în interesul nostru pentru ca apoi să nu ajungem și într-o criză de timp.

9. Ai încredere! Fii perseverent! Fii responsabil! Nu uita să ai curaj!

10. Roagă-te!
Nu uita că viața merge mai departe fie că noi dorim să ne ancorăm la ea sau nu, realitatea este că în continuare există copii bolnavi sau abandonați, că există defrișări ilegale, furturi, violuri, abuzuri și toate acele probleme din trecut, doar că acum nu le dăm atâta importanță! Subiectivismul și perspectiva asupra realității depinde de fiecare dintre noi, iar realitatea ne afectează în funcție de această perspectivă. Este important să ”rămânem” cu picioarele pe pământ, să știm ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să ne implicăm așa cum simțim și o făceam probabil și înainte, dar să nu ne irosim timpul integral în direcția asta.
Dumnezeu ne-a creat ca niște ființe adaptabile, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Noi trebuie doar să ne motivăm și să credem în noi, deoarece în fiecare dintre noi zace o forță inimaginabilă, puterea minții! Suntem capabili să ne imunizăm chiar și de coronavirus, drept dovada stau cazuri recuperate, suntem capabili și să ne controlăm mintea și gândurile, atunci când le acceptăm!
Acceptă-ți temerile și gândurile, descoperă-le și înțelege-le!
Mult succes și multă sănatate!
[wpforms id="1757"
Posts created 1

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top